5 Ağustos 2014 Salı

HEIDELBERG

Almanya'nin guney batisinda yer alan sevimli oldugu kadar da romantik olan bir sehirdir Heidelberg. O kadar ki; 'Wege der Romantik', yani Almanya'nin en romantik kenti olarak adlandirilir. Sahip oldugu essiz dogasi, Schloss ( sarayi) ve icinden gecen Neckar nehri ile bir cennettir adeta. Iliman bir iklime sahip olan Heidelberg her yil uc milyona yakin ziyaretci akinina ugramaktadir.

Heidelberg, Ren ve Neckar Nehri'nin arasinda kalan vadide kurulmustur. Ortacag'dan kalma masalsi sehirde tarih ve doga ic icedir. Hatta, sehrin guzelligi 'Ich hab mein Herz in Heidelberg verloren ( Kalbim Heidelberg'te kaldi) sarkisina ilham kaynagi olmus, daha sonra 1926 ve 1952 yillarinda  isimlerini bu sarkidan alan iki de film cekilmistir.

Heidelberg'in bir baska ozelligi ise, Ikinci Dunya Savasi sirasinda bombalanmamis tek Alman sehri olmasidir. Bu nedenle de diger Alman sehirlerinin aksine, Heidelberg hala orijinalligini korumaktadir.

Heidelberg, ayni zamanda bir universite sehridir. 1386 yilinda kurulan Heidelberg Universitesi Avrupa'nin en eski universitesidir. Unlu Alman filozof  Georg Wilheim Friedrich Hegel 1816- 1818 yillari arasinda Heidelberg Universitesi'nde bulunmustur. Ayrica, bu universitede calisan profesorler ucu fizik, ucu kimya, ucu de tip alaninda olmak uzere toplam dokuz farkli nobel odulu kazanmislardir. 

Sehrin en meshur caddesi olan Hauptstrasse, Avrupa'nin yayalar icin ayrilmis en uzun caddesidir.


Hauptstrasse'de bir yaz gunu





Haupt Strasse'nin bitiminde yer alan Markplatz Meydani'nda bir Herkul heykeli ve cesmesi bulunur. Bu heykelin, 1700'lu yillarda, sehri Fransizlar'a karsi koruyan halkin kahramanligini simgeledigi soylenir. Heykelin orijinali ise Kurpfaelzisches Museum'da bulunur.


Markplatz'ta, insanlar kapilarindan disari tasan cafeler'de yemek yerken :)




Sehrin, kale ile beraber en cok turist ceken bir diger duragi ise ' Alte Brucke' ( Eski Kopru) 'dur.
1788 yilinda yapilan Eski Kopru, Ikinci Dunya Savasi sirasinda Alman askerleri tarafindan yikilmistir. Ancak, savas sonrasinda halkin kendi arasinda topladigi para ile 1947 yilinda tekrar insa edilmistir. Koprunun asil adi Carl Theodor Koprusu'dur. Koprunun uzerinde, kopruyu yaptiran kral Carl Theodar'a ve Roma tanricasina adanan iki adet heykel bulunmaktadir.


Alte Brucke ( Eski Kopru ) Kuleler

Alte Brucke ( Eski Kopru ) uzerindeki heykeller




Heidelberg Kalesi ( Schloss ), adeta bir kartpostal gorunumune sahip. Eger, yeterince kondisyonlu oldugunuza inaniyorsaniz, kaleye, iki tarafini agaclarin sardigi tas merdivenleri kullanarak cikabilirsiniz :) Bu durumda ortalama 10 dk icerisinde kaleye ulasmis olursunuz. Yok ben yorulmak istemiyorum, teknolojiyi kullanmak istiyorum derseniz o zaman yaklasik 2 dk'da kaleye ulasan finukuleri tercih edebilirsiniz.  Kale'nin icerisinde Alman Eczane Muzesi ve dunyanin en buyuk ahsap sarap ficisi bulunmaktadir. 1751 yilinda yapilan bu fici 185 bin 500 litre hacmindedir.  Eczane Muzesi'nde ise, bitkilerin iyilestirici ozelliklerinin ilac sektorunde kullanilmaya baslanmasinin tarihsel sureci, kullanilan malzemeler de sergilenerek, ayrintili bir bicimde anlatilmistir. Muzede bol bol Bayer reklami gormemiz hic de sasirtici degil tabi ki :)


Alte Brucke ( Eski Kopru ) ve Schloss ( Kale )

                            


Schloss ( Kale ) On Kisim



Kaleden Sehir Manzarasi


Kale ve Eski Kopru'den sonra, sehrin cok turist ceken bir baska yeri de 'Filozoflar Yolu' olarak adlandirilan tepedir. Tepeye cikmak icin yaklasik 10 dakikalik dik bir yokusu tirmanmaniz gerekir. Ve Kale'ye cikarkenki alternatifin aksine, buraya cikmak icin herhangi bir finukuler ya da tren bulunmamaktadir.  Ancak, tepeye ciktiginizda karsiniza cikacak olan manzara size yorgunlugunuzu aninda unutturacaktir :)



Filozof Tepesi





Filozof Tepesi'nden Sehir Manzarasi



Son olarak da sehrin Neunheim kisminda yer alan Neckarwiese, yani Neckar Nehri kiyisindan bahsetmek istiyorum. Sehre essiz bir guzellik katan Neckar Nehri'nin kiyisi, ozellikle gunesli havalarda dolup tasmaktadir. Nehir uzerinde yapilan bot turlari Heidelberg'e disaridan bakabilme imkani tanirken, bir kez daha yesile  hayran birakir hepimizi. Vaktiniz olursa, gunes enerjisi ile calisan bot ile bir Neckar Turu yapmanizi oneririm. Tur ortalama 1 saat kadar surmekte olup, fiyati 7 Euro'dur.




Neckar'da Bot Turu


Neckarwiese'de Guneslenen Insanlar


Heidelberg'e gelip, nehir kenarinda buz gibi Alman birasi icmeden olmaz :)


Almanya'nin en guzel sehri olarak kabul edilen Heidelberg, tarihi dokusu ve muhtesem dogasi ile tam anlamiyla buyulu bir ortacag sehri. Sokaklarinda yururken kendinizi, eski bir tarihi filmin karesinde hissedebilirsiniz. Eger, Almanya gezi planiniz varsa Heidelberg'i gormeden kesinlikle donmemenizi oneririm. 2 gunluk bir gezinin yeterli olacagi Heidelberg'e Frankfurt, Stuttgart ve Karlsruhe havaalanlarindan ulasabilirsiniz. Ulasim yaklasik olarak 2 saat surmektedir. Ancak, sehir yilda 3 milyon turist cektiginden, oteller hemen her sezonda cok dolu oluyor. Bu nedenle  rezervasyonunuzu 2- 3 ay oncesinden yaptirmayi unutmayin. Heidelberg'i gordukten bir sure sonra tekrar gormek isteyeceginize eminim :)



11 yorum:

  1. canım ; ilk yazın hayırlı olsun :)


    YanıtlaSil
  2. berlin müzesini bekliyorum büyük bir sabırsızlıkla

    YanıtlaSil
  3. munih ve berlin planim var sonbaharda :)

    YanıtlaSil
  4. Tebrikler. Atilla Yıldırım Nişasta

    YanıtlaSil
  5. güzel annenin güzel kızı yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
  6. cook tesekkur ederim nergiz teyzecim :)

    YanıtlaSil
  7. Güneeşiim çoook keyiflii bir yazı olmuuş :) devaminiii bekliiyoruuuz ;)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Güneş Hanım,

    Mail adresinizi öğrenebilir miyim?

    Gezimanya ekibi olarak sizinle görüşmek istediğimiz konular var, size ayrıntılı olarak bir mail göndermek isterim.

    Sevgiler,
    Özlem Mete

    ozlem@gezimanya.com
    www.gezimanya.com

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Ozlem Hanim,

    Mail adresim : guneskilicuyar@gmail.com

    Mailinizi bekliyorum,

    Sevgilerimle,

    Gunes Kilic Uyar

    YanıtlaSil