10 Ağustos 2014 Pazar

LIBERALIZMIN BASKENTI AMSTERDAM

Delft ve Den Haag'i gordukten sonra, sira ucuncu duragimiz Amsterdam'a geliyor. Amsterdam denilince hepimizin aklina kanallar, bisikletler, marihuana icilip sihirli mantar yenilen coffee shoplar, unlu Hollanda laleri, geleneksel Hollanda terlikleri (klompenler ) ve 'Red Light District' geliyordur sanirim.

Amstedam, ozgurlukler konusunda bir cok Avrupa ulkesinin bile ilerisinde olan bir ulke. Uyusturcu maddelerin 'coffee shop'larda veya marketlerde rahatlikla bulabilirsiniz. Gay, lezbiyen evlilikleri yasaldir. Esccinsel evlilik, dunyada ilk kez Amsterdam'da yasallastirilmistir.

Amsterdam sehir merkezine 15 dakika mesafede bulunan bir metro istasyonunun yanina arabimizi park ediyoruz. Sehir merkezinde otoparklar cok pahali oldugu icin, boyle bir yontem uygulamanizi onerebilirim. Metro ile sehir merkezinde iniyoruz. Ve meydanda bulunan Amsterdam'in en buyuk muzesi Rijiks Museum'a dogru ilerliyoruz. Ancak, muze cok buyuk oldugu ve bizim zamanimiz kisitli oldugu icin, Muze'nin icerisine girmiyoruz. Muzeyi gezmek isterseniz yarim gununuzu ayirmalisiniz. Amsterdam plani yaparken, bunu akilda tutmakta yarar var diye dusunuyorum.


Rijiks Museum

Hepimizin fotograflardan asina oldugu 'Amsterdam Letter' olarak bilinen 'I am Amsterdam' yazisi da muzenin bahcesinde bulunuyor.


Amsterdam Letter

Daha sonra, yaklasik 15 dakika yuruyerek, sehrin en unlu meydani olan Dam Meydani'na geliyoruz. 1808 yilinda Napolyan ve birlikleri Amsterdam'i isgal ettiginde, sehri bu meydandan devralmislar.



Dam Meydani

Amsterdam, kanallari nedeniyle, kuzeyin Venedik'i olarak adlandiriliyor. Kanal turu yapilmadan yapilan bir Amsterdam turu kesinlikle eksik kalmis olur.


Kanal manzarasi

Bot turu

Sira cicek pasajini gormeye geliyor. 1862 yilinda kurulan pazar, dunyanin yuzen tek cicek pazaridir. Pazar ilk kuruldugunda cicekleri kanal yolu ile sehre getirmek daha kolaymis. Ancak, gunumuzde cicekler artik kara yolu ile getirilmektedir. Satis yerleri kanalin uzerine sabitlenmistir. Cicek pasajinda en cok satilan cicek lale olmakla birlikte, nir cok farkli cins cicek bulmaniz da mumkundur. Pasajda ayrica, bir cok hediyelik esya dukkani da bulunmaktadir. Buadan, bahcede ekmek uzere 1 file lale sogani aliyorum. Ben 30 sogan bulunan fileyi tercih ettim. Ve yalnizca 7 Euro odedim. Magnet ve lale soganlarimi aldiktan sonra Red Light District'i gormek icin pasajdan ayriliyoruz.


Cicek Pasaji

Cicek Pasaji

Magnet alirken

Son olarak Red Light District'e geliyoruz. Vucutlarini camekanlarin onunden teshir ederek para kazanan kadinlariyla unlu olan cadde oldukca hareketli. Caddede ayrica sex shop'lar ve porno tiyatrolar bulunuyor.


Red Light District

Red Light'i da gordukten sonra Amsterdam gezimizi burada bitiriyoruz. Esimin islerinden dolayi, Hollanda icin toplamda uc gunluk bir suremiz vardi. Ben bu 3 gune Delft ve Den Haag'i da sigdirmak istedigim icin Amsterdam'a yalnizca bir gun ayirabildik. Bu nedenle muzeleri goremedik. En kisa zamanda muzeler icin tekrar bir Amsterdam planimiz var. Kendi deneyimimden yola cikarark, sehri tamamen gormek istiyorsaniz en azindan 3 gununuzu ayirmanizi oneririm.

10 yorum:

  1. Bu tarz güzel bloglara bayılıyorum. Seni de keşfettiğim için çok mutluyum. Bana da beklerim :)

    YanıtlaSil
  2. tesekkur ederim canim :) ben de geliyorum hemen :)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel ya :) bende merak ediyordum Amsterdam'ı sayenizde gezmiş kadar oldum..
    Sizi takibe aldım, bende bloguma beklerim ..
    http://yagmur-serhats.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok mutlu oluyorum boyle yorumlara. cok tesekkurler :)
      ben de sizin blogunuza geliyorum hemen :)

      Sil
  4. Bu yaz izne gidemedim,artik aksamleyi sizinle gezerim :)

    Iclerinde sadece Brüssel' gittim 10 sene önce arabamizla Avrupa turu yâpmistik. takibe aldim.Banada beklerim.

    http://sulemcafe.blogpot.com

    YanıtlaSil
  5. beraber gezeriz artik sule :)

    ben de seni takibe aldim :) gunes uyar olarak gorunuyorum sanirim.

    YanıtlaSil
  6. Gezmeyi bende sevdiğim için, gezi bloglarını daha çok seviyorum.
    Keşfettim geldim.Takipteyim. Bana da beklerim.Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. merhaba, cok tesekkur ederim. geliyorum hemen ben de :)

    YanıtlaSil
  8. Harika yerler... Bir gün banada kısmet olur inşallah böyle boll bol gezmek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sizin de saglikla bol bol gezeceginiz cok guzel gunleriniz olacak insallah, eminim.

      ben de daha yeni basladim :)

      Sil